Αξιός (φράγμα)

Η περιοχή γύρω από το φράγμα του Αξιού

Αξιός ποταμός: πανόραμα από το φράγμα

Αξιός ποταμός: νησίδες βόρεια από το φράγμα

Η περιοχή γύρω από το φράγμα του Αξιού φιλοξενεί μια εκπληκτική ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, μόλις 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το φράγμα του ποταμού έχει δημιουργήσει ένα σύμπλεγμα νησίδων, με τη μεγαλύτερη από αυτές να έχει έκταση 2.500 στρεμμάτων. Στη μεγάλη νησίδα ζούν ελεύθερα εδώ και πολλές δεκαετίες πάνω από 40 άγρια άλογα.

Η τοποθεσία βρίσκεται 3 χλμ. δυτικά της Γέφυρας. Η ευκολότερη πρόσβαση γίνεται οδικώς, μέσω της Εθνικής οδού Θεσ/νίκης-Έδεσσας: Στρίψτε δεξιά στη διαχωριστική νησίδα 700μ πριν τη γέφυρα του Αξιού και αφήστε το αυτοκίνητο σας στο τέρμα του δρόμου, δίπλα στο φράγμα. Ακολουθήστε το μονοπάτι δεξιά από το φράγμα θα βρεθείτε στα παρατηρητήρια απ' όπου μπορείτε να απολαύσετε από ψηλά τη μοναδική θέα της περιοχής.

Χαρακτηριστικά είναι το εντυπωσιακό παραποτάμιο δάσος που περιστοιχίζεται από πυκνές συστάδες καλαμιών, τα πολλά υδρόβια πουλιά, τα άγρια άλογα και λοιπά θηλαστικά (αλεπούδες, μυοκάστορες, κ.α.), τα αρπακτικά πτηνά (γεράκια).

χουλιαρομύτα ερωδιός

 

 

Στην εικόνα δεξιά διακρίνονται δύο σημαντικά είδη μεγαλόσωμων πτηνών, που μπορεί να δεις κανείς στην περιοχή:
- μια χουλιαρομύτα (πλέον ένα πολύ σπάνιο είδος στην Ευρώπη και στην Ελλάδα)
- καθώς και ένας σταχτοτσικνιάς (ερωδιός), στη νησίδα δίπλα από το φράγμα.

 

 

 

Κάντε κλικ στις παρακάτω εικόνες για να δείτε μερικά παραδείγματα από το μοναδικό οικοσύστημα και τα όμορφα τοπία της περιοχής γύρω από το φράγμα του Αξιού.

Φωτογραφίες © Παναγιώτης Ευσταθιάδης