Σχετικά με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γέφυρας

Η αγάπη για την παράδοση και η πίστη για να κρατήσουμε αναλλοίωτη την πολιτιστική μας κληρονομιά,τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας στάθηκαν η αφορμή να ιδρυθεί το 1978 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γέφυρας.
Έδρα του Συλλόγου είναι η Γέφυρα,ιστορική έδρα του Δήμου Χαλκηδόνος του Ν.Θεσσαλονίκης.

Η Γέφυρα είχε τον δικό της ρόλο στην ιστορική εξέλιξη της Β.Ελλάδας,όχι μόνο με τα κύματα των προσφύγων που δέχτηκε από την Σωζόπολη της Αν.Ρωμυλίας και τις Μέτρες της Αν.Θράκης,αλλά και με την συνθήκη παράδοσης της Θεσσαλονίκης το 1912 που υπογράφηκε στην ιστορική τοποθεσία Τοπσίν,στην οποία σήμερα λειτουργεί Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων.

Οι σκοποί του Συλλόγου είναι:η διατήρηση,προώθηση και ανάπτυξη των προγονικών εθίμων και παραδόσεων του τόπου μας,η καλλιέργεια τοπικών χορών και τραγουδιών,η συλλογή εθνικών ενδυμασιών,η άσκηση φιλανθρωπικού έργου,η τόνωση της οικολογικής και περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών καθώς και η ανάπτυξη και διάδοση της ιδέας του εθελοντισμού.

Σήμερα στον Σύλλογο λειτουργούν τμήματα Χορωδίας,Ζωγραφικής, Γυμναστικής,Εκμάθηση μουσικών οργάνων,Κατασκευών-Κοσμημάτων,Μοντέρνου χορού και Παραδοσιακού χορού με χορευτές όλων των ηλικιών, οι οποίοι διδάσκονται χορούς από όλες τις περιοχές της Ελλάδος.

Ο Σύλλογος εκπροσώπησε και πρόβαλε επάξια την παράδοση μας στο εξωτερικό συμμετέχοντας σε Φεστιβάλ και συγκεκριμένα στην Βουλγαρία, Ουγγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Κύπρο,Ιταλία και Κροατία. Επίσης χορευτικά του τμήματα πήραν μέρος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις πολλών πόλεων και χωριών της Ελλάδας.

Διαθέτει ιστοσελίδα όντας στην εποχή της ταχύτητας, ιματιοθήκη με δεκάδες φορεσιές Θράκης, Αν.Ρωμυλίας, Μακεδονίας και Ηπείρου, τράπεζα αίματος και πλούσιο εθελοντικό έργο.
Πάγιες εκδηλώσεις του Συλλόγου μας είναι:η Γιορτή στη μνήμη του Αγίου Τρύφωνα προστάτη των αμπελιών,το Πανηγύρι της Παναγίας Ρευματοκρατούσας και Αποστόλου Θωμά, αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα και διάφορες άλλες κοινωνικές δραστηριότητες.
Κορυφαία μας εκδήλωση είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής που πραγματοποιείται στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ένα πολιτιστικό γεγονός που έχει γίνει σημείο αναφοράς στα πολιτιστικα δρώμενα της Δυτ.Υπαίθρου του Νομού Θεσσαλονίκης.
Γνωρίζοντας την μεγάλη ευθύνη να υπηρετείς τον τόπο σου και τις παραδόσεις του, πορευόμαστε και συνεχίζουμε τις προσπάθειες και το έργο όλων εκείνων που από το 1978 μέχρι σήμερα κατάφεραν να χαράξουν στην ιστορία του Πολιτιστικού Συλλόγου Γέφυρας.

Το Δ.Σ.:
Πρόεδρος:  Μπαχαρίδου Σοφία
Αντιπρόεδρος: Κιομουρτζής Ιωάννης
Γραμματέας: Θεοδοσέλλη Νεραντζούλα
Ταμίας: Κατικαρίδης Ευάγγελος
Μέλος: Στεργιάδης Απόστολος
Μέλος: Αποστόλου Στέργιος
Μέλος: Οικονομίδου Πολυξένη
Μέλος: Περιστεράκη Ευαγγελία
Μέλος: Αλμπανίδου Δέσποινα